Pasta fiyatlandırmakta ve maliyet hesabi yapmakta zorlanıyor musunuz? Pasta fiyatlandırma ve maliyet hesaplamasına ilişkin bu kılavuz ile tüm ürünlerinizi doğru bir şekilde fiyatlandırmaya başlayacaksınız.
Bu bilgileri hem Le Cordon Bleu hem de Algonquin Collegede aldığım eğitimdeki derslerden, biraz da tecrübe ve arastirip öğrendiklerim ile derledim sizler icin.
Pastacilik okulunda, özellikle Pastane isletme derslerinde bu konu uzerinde cok durduk. Turkiye'de iken henüz pasta fiyatlandırma ve maliyet hesabi konusunda ciddi bir egitim almamistim ve pastalarımı cok klasik ve biraz da tahmini bir yöntem ile hesaplıyordum.
Biraz daha piyasaya hakim olmak icin birkaç butik pastacinin fiyatlarını da arastirip baktigimda benim bu yaptıgım hesabin, piyasanın cok altında oldugunu fark ettim. Üstelik beni uzun zamandır takip edenler bilecektir, benim icin malzeme kalitesi oldukça onemlidir ve emegim, kaliteli malzemeler ve iscilik derken aslinda zarar ediyordum.
Instagram soru cevap etkinliklerimde sizlerden bu konuda oldukça istek geldi ve sizler icin bir post paylaşmistim. O zaman bile malzeme fiyatı x 2 bile yapmayanlar oldugunu gordum ki bu bence biraz üzücü. Çünkü bu pastalara ne kadar zaman ve emek harcandigini cok iyi biliyorum.
Tabi ki asagidaki yöntemleri olduğu gibi yapmak zorunda degilsiniz. Kimi sadece zevk icin yapıyordur ve kar etmek gibi bir amaci yoktur. Kimininse pastacılık ana gecim kaynagidir ve kar etmek zorundadır.
Bu pasta maliyet hesaplama ve pasta fiyatlandırma rehberini, bu isi detayı ile doğruca öğrenmek ve kar etmek isteyen pastacılar icin hazırladım. Burdaki tüm adımları uygulamak size uygun degilse bile konsepti anlamak ve en azından emeginizin degerini belirlemek icin yardimci olacaktır.
Biraz uzun bir yazı olacak o yuzden dilerseniz not da tutabilirsiniz ve aralıklı olarak okuyabilirsiniz.
Baslayalim.
Doğru Maliyet Hesabi ve Pasta Fiyatlandırması yapmak neden önemli?
Bu gönderiyi paylaşmamın ana nedeni, butik pastalarınıza ayırdığınız çalışma saatlerine değer vermenize ve doğru fiyatı belirlemenize yardımcı olmak.
Bu pasta fiyatlandırma kılavuzunun amacı:
- Zamanınızın değerini anlamanıza yardımcı olacak
- Pastalarınızdan sürekli olarak kar elde ettiğinizden emin olacaksınız, unutmayın pasta yapmayı cok sevsek de kar etmek de onemli. Ödememiz gereken faturalarımız, temel ihtiyaclarimiz var ve cogumuz icin pastacılık bir sure sonra temel geçim kaynağı haline geliyor. Bu yüzden kar ettiğinizi düşünürken zarar etmediğinizden emin olmanız gerekli.
- Müşterilerinize/bölgenize göre pastalarınızı doğru şekilde fiyatlandırmanızı sağlayacak.
- Aile ve yakinlariniza yapacaginiz pastalar icin size birkaç fikir verecek.
Pastayı Fiyatlandırmanın Temel Formülü
Bu formülü, butik yani kisiye özel pastaların fiyatını hesaplamak için kullanıyorum. Dugun pastaları gibi cok daha fazla is isteyen ve genelde porsiyon bazında fiyatlandirilan pastalar icin farklı bir yöntemim var.
Bugun iki ayrı yöntemden bahsedecegiz.
- 1. Formul detaylı ve gerçek bir fiyatlandırma yapmanızı saglar. Gelir ve gider hesabi yapmak, dogru bir ücret belirlemek icin ideal.
- 2. formül ise biraz daha tahmin uzerine ve yine oldukça fazla kisi tarafından kullanılan bir formül. Özellikle yeni basliyorsaniz ve pastacılık sizin icin henüz bir kariyere dönüşmediyse 2. formulu uygulamak sizi bir sure idare edecektir.
Formul 1:
Pasta Fiyatı = İşçilik (tahmini çalışma saati x saatlik ücretiniz) + Malzemelerin Maliyeti + Genel Gider + Kar yüzdesi
Formul 2:
Pasta Fiyatı = Maliyet X 3
Formul Detaylarına iniyorum.
1. İşçİlİk Maliyetİ Nasil Hesaplanır? Pasta Fiyatlandırmada İşçilik Maliyetinin Önemi
Vakit = Nakit.
Bir pasta icin harcadiginiz zaman dusunun. Haftada 3 gun pasta yaptiginizi var sayalim. Saatler harcıyorsunuz ve bu surede bir yerde calisiyor olsaydiniz emeginizin karsiligi olarak bir odeme alacaktınız. Bu evden calisirken de geçerli. Zamaninizi degerini bilmeniz gerekli.
Bir Pastanın Alacağı Süreyi Tahmin Etmek
Instagramda bu formulu ilk paylastigim ve saatlerinizin uceritini belirlemeniz gerekli dediğimde birçok insanin dustugu yanilgi su oluyor: O zaman pastaya deger bicemem / pasta cok pahalı olur cunku saatler harcıyorum. Bu dogru degil.
Pastaya harcadiginiz saatler aslında çoğunluğun düşündüğünden cok daha az olabiliyor. Çünkü hesaplamanız gereken aslında aktif calışma sureniz.
Bu ücreti yeni başladıysanız asgari ücret üzerinden hesaplayabilirsiniz. Tecrübeliyseniz biraz daha yüksek olmalı.
Yeni başlayan bir pastacı ile 10 yıldır düğün pastası yapan, kendi tarzını bulmuş bir pastacının fiyatlarının ve işlerinin aynı olmasını beklemeyiz.
İşçilik hesabi yaparken önemli bir nokta var, bir pandispanyayı yaparken saatler harcamıyoruz. Sadece aktif olduğumuz zamanı ücretlendirmeliyiz.
Üstelik bu oyle dunusuldugu gibi her pasta yaptigimizda zaman hesaplaması yapmamızı gerektirmiyor. Bir kere yapıp, sürekli kullanılacak bir hesap.
Örnek yapalım,
Pandispanya: Malzemeleri hazırlaması ve çırpması, karıştırması 30 dakika sürdü.
Bunu bir saat olarak almıyoruz. 30 dakikayı bir kenara yazıyoruz. (Pişirme süresi dahil etmiyoruz çünkü kendi kendine pişiyor zaten ve biz o surede baska seyler yapabiliriz. Dinlenebiliriz veya krema vs hazırlayabiliriz)
Krema: Kremayı hazırlamamız 20 dakika sürdü. (Pisen bir krema ise, soğuyan kadar gecen zaman yazmıyoruz, sadece pişirirken ve malzemeleri hazırlarken harcadigimiz zaman)
Bunu da yazdık, artık gelecekte pandispanya ve krema hazırlarken ne kadar zaman harcadığımızı biliyoruz. Bazı günler digerlerinden farklı olacaktır, kimi zaman 4-5 dakika fark etse de sorun degil.
Kek, krema hazır. Buna toplam 50 dakika harcadık.
Şimdi pastayı yapmaya başladık ve pandispanyayı katlara ayırdık, doldurduk, crumb coat yaptık ve dolaba aldık. 20 dakika da bu sürdü. 70 dakika oldu sadece ☺️
Kaplama kreması: 30 dakika da bu sürdü diyelim.
Pastayı aldık, dekorasyona başladık ve 60 dakika sürdüğünü farz edelim.
Elimizde 160 dakika var hesaplamamız gereken. Bulasıklar vs de derken 3 saate tamamlanacaktır en az. Saatlik ücretiniz de 50 lira diyelim. O zaman eklememiz gereken işçilik 150 lira oluyor.
Şimdi şunu düşündüğünüze eminim: "Peki ya bir pasta düşündüğümden daha uzun sürerse?"
Bazen bir müşteri daha önce hiç yapmadığınız bir şeyi isteyebilir. Ne kadar süreceği veya bir şeyi birden çok kez yapmayı denemeniz gerekip gerekmeyeceği hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir.
Bu tür durumlarda, pasta fiyatlandirma yaparken en iyi şey tahminde bulunmanız ve ilk deneme icin bu surede bitirebileceginizi ummak.
Tarzi belli ve bu tarzın disina cikmayan pastacilar icin cok daha kolay cunku genelde kendi tarzlarında pasta yaparlar ve neyin ne kadar surecegini az cok bilirler.
Ben eger hic denemediğim ve denemeyi istediğim bir sipariş aldıysam, bunu ortalama bir hesapla degerlendiriyorum. Denemeyi düşünmediğim ve tarzım olamayan pasta siparişlerini ise geri çeviriyorum. Bir baska pastaci arkadaşım ise eger denemeyi cok istediği bir model varsa, harcayacağı ekstra zaman katmadigini ve kendisi icin bir pratik olarak değerlendirdiğinden bahsetmişti.
Saatlik Ücret Belirlemek?
Anlaşılması zor olabilecek diğer kısım saatlik ücretinizdir.
Genelde İlk başlandiginda sadece pasta siparişi alabiliyor olmak bile degerli oluyor ve kar etmeyi düşünmüyoruz. Düşünsenize birileri sizin pastanızı, o kadar pastaci arasından seçmiş ve özel günleri icin pastasını sizin yapmanızı istiyor.
Ayrıca yeteceğinizin ve isinizin kalitesinin farkında olmayabiliyorsunuz veya değerinin altında goruyorsunuz. "Kim verecek benim pastama bu kadar para" diye düşünüyor bile olabilirsiniz, cok normal.
Ama biliyor musunuz, eğer bir pastanede çalışsaydınız, harcadiginiz saatler icin maas alirsiniz.
Peki saatlik ücretimi nasil hesaplayacağım?
Yeni basladıysanız ve hala acemı sayılırsanız asgari ücret uzerinden hesaplayabilirsiniz.
Bazı ülkelerde asgari ücret saatliktir, mesela benim de yasadigim Kanada'da. Turkiye'de ise aylık. Bu yüzden kısaca bi hesap yapalım.
Mutfakta bazen uzun saatler kalsak da haftada 6 gun ve Gunde 8 saat calistigimizi var sayalim. Bu durumda, ayda 192 saat calismis oluyoruz. Asgari ücreti bu sayıya bölersek aslında saat basına aldigimiz ücreti bulacağız.
Aylık Asgari Ücret / Aylık toplam calisilan saat suresi. (192) = Saatlik ücret
Daha tecrübeli iseniz, asgari uzerine ekleyerek belirleyebilirsiniz.
2. Malzemelerin Maliyeti: Doğrudan Maliyetler
Şimdi denklemimin ikinci kısmına, malzemelerinizin maliyetine geçelim! Bunlar doğrudan maliyetleriniz olarak kabul edilir.
Doğrudan maliyetler, her pastayı yapmak için kullandığınız malzemeleri içerir. Bunları takip etmeniz son derece önemlidir, böylece pasta yapmanın size ne kadara mal olduğunu bilirsiniz.
Çoğumuzun pastalarımızda kullandigimiz belli başlı tarifler var ve bu tarifler uzerinden yeni bir tarif geliştiririz. Ornegin, benim vanilyalı ve cikolatali kekim bellidir ve her vanilya bazlı pastamda onu kullanırım.
Bir pandispanya yaparken 1 paket un kullanlanmadığımıza göre, kullandığımız kadarını hesaplamalıyız.
Malzeme Fiyat Listesi Hazırlayın
Herkese tavsiyem, pasta fiyatlandırma yapmaya başlamadan önce bir gün boş bir vakit olduğunda buna zama ayırıp, kullandığı malzemelerin birim fiyatlarını hesaplayıp bir dosya olarak kaydetmek. Excel bilenler için çok kolay zaten ama bir word dosyasına veya deftere bile yazabilirsiniz. Sonra da pasta fiyatlandırma hesabi yapabilmek icin her tarifin maliyetini hesaplamak ve bunları not etmek. Zaten genel olarak kullandığımız tarif sayısı belli. Bu yuzden bu islem gözünüzde büyümesin. Bunları önceden bilirsek maliyet hesabı yapmak ve fiyatlandırma yapmak çok kolay olur.
Nasıl? Bir örnek üzerinden gidelim.
Vanilyalı Pasta Malzeme Maliyet Hesabı
Pandispanya:
4 yumurta
150 gr un
150 gr şeker
-Diyelim ki, un 1 kg 25 lira.
Pandispanya’nın 1 gram fiyatını bulmamız lazım.
0.025 lira ediyor gramı.
(1 kg = 1000 gr)
25 / 1000 = 0.025 = 1 gr
Kullandığımız tarifte de 150 gr un var.
Hemen hesap makinesini açıyoruz
0.025 x 150 (gr) = 3.75 tl
-Aynısını şeker için de yapıyorum
1 kg şeker 40 lira
40/1000= 0.04
O zaman
150 gr şeker için gram fiyatını 150 ile çarpacağız.
150 x 0.04 = 6 tl
*Yumurtaların tanesi 5 lira diyelim.
4 yumurta =20 lira.
Bu pandispanyanın bana maliyeti
4 yumurta 20 lira
150 gr un 3.75 lira
150 gr şeker 6 lira
Toplam = 29.75 tl = bunu 30 a yuvarladık ☺️
Demek ki bir tarif pandispanya bana 30 liraya mal oluyor.
Krema: Aynisini krema için de yaptım ve 60 lira da krema tuttu.
O zaman vanilyalı pastamın maliyeti = 90 lira. (30+60)
Bu her zaman cepte.
Bu tarife meyve mi ekledim, aynı şekilde minik bi hesapla meyvenin fiyatını buluyorum ve önceden belirlediğim tarife ekliyorum.
Vanilyalı muzlu pasta= 90 + 40 lira (muz) = 130 lira maliyeti var.
Birçoğumuz evden çalıştığı için bu malzemeleri kendi ihtiyaçları için kullanıyor olabilirler bu yüzden pastaya kullandığımız kadarını hesaplamak önemli.
Malzeme fiyatlarında surekli bir artis oldugunun farkındayım ve sürekli olarak hesap yapmak biraz yorucu gelebilir. Bunun icinse ara ara enflasyon oranında fiyatlara artik yapabilirsiniz.
3. Diğer Giderleri (Dolaylı Giderler) Pasta Fiyatlandırmadaki Rolü
Bir isletme sahibiyseniz bu giderlerin hesabini yapmak cok daha kolay olacaktır zaten cunku elektrik ve suyunuzu, tüm malzeme ve araç gereçleri isiniz icin kullanıyorsunuz. Fakat evden pasta yapan bir pastaciysaniz bunu tahmin etmek zor olabiliyor.
Yine de bu giderleri yok saymak demek, bu giderlerin sizin cebinizden cikmasi demektir. Kullandiginiz elektrik, su, doğalar gaz, malzemeleri almak icin harcidiginiz zaman ve para...
Peki bu giderleri nasil hesaplamalıyız?
Bunun direkt bir yolu yok fakat ortalama bir deger ekleyebiliriz.
Haftada 3 gun pasta yapıyorsanız aylık faturanızın 30 a bolup 12 ile çarparak ortalama bir hesap yapabilirsiniz. Fakat o günler de evde oldugunuz ve kendiniz icin elektrik vs kullandiginiz icin, direkt bu oranı eklemek yerine yarisini ekleyebilirsiniz.
Elektrik, su gibi temel giderler yanında bir de aslinda cogu pastacinin hesaba bile katmadigi diger giderler var.
Pisirme kagidi, kaliplari yagladimiz sprayler, gramaj olarak hesaplayamayacagimiz gida boyalari, yenebilir inci sekerler vs vs... Bunları tek tek hesaplamak imkansız gibi. Bu yuzden bunlar icin de ufak bir miktar da olsa diger giderlere eklememiz gerekir. Yoksa yine aslinda sizin cebinizden çıkan bir miktar oluyor bu.
4. Kar Yüzdesi
Bu pasta fiyatlandırma icin aslinda zorunlu olmayan ama önerdiğim bir deger. Çünku, düsünün...
Pastalarin malzeme fiyatlarını ve genel giderleri belirledik ve işçiliği de ekledik ve X miktarda bir fiyat bulduk. Su an neyin karsiligini aldık? Sadece aslinda kendi cebimizden çıkan malzeme ve genel gider maliyeti ve işçilik maliyetinin karsligini aldık. Kar ettik sayılmıyor cunku bu sadece işçiliğini ve harcanan saatlerin karsiligi. Bu X miktarı sadece zarar etmemiş olmanızı sağlıyor. Ama artı degerde olmanız icin kar etmeniz lazım.
Kar yüzdesi ortalama olarak %20 civarında eklenir birçok pastaci tarafından ama bu tamamen size ve icinde bulunduğunuz markete gore değişebilir.
Pasta Fiyatlandırırken Formulleri Uygulamak
O zaman ilk formule geri donelim.
Formul 1
Pastamizin maliyetini hesaplamistik.
Muzlu pasta
130 tl malzeme giderleri
100 tl diger giderler (elektrik, su, pişirme kagitlari, pasta altligi, krema torbası vs vs)
180 tl işçilik
Toplam= 410 tl
Bu pastayi 410 tlye satarsam zarar etmeyeceğim ama kar da etmeyeceğim.
%20 (82 tl )kar ekliyorum.
490 tl ye satarsam pozitif degerdeyim.
Formul 2
Malzeme fiyatı X 3
Bu yöntemle ise 390 liradayım. Fena degil. Fakat bu yöntem sadece basit pastaları fiyatlandırmak icin geçerli. Bu pastaya 3 saat degil de 4-5 saat harcadiginizi dusunun, bu yöntemi kullandiginizda zarar etmiş olacaksınız. Cunku bazen dekorasyonları hazırlamak ve figürler hatta pastanın kremaları daha uzun sürebilir yaptığınız pastanın çeşidine göre. Düğün pastalarını ve sekerden çiçekleri düşünün mesela...
Bu yöntemi pasta fiyatlandırmada kullanacaksanız, mutlaka dekorasyonlari ayrı olarak ekleyin. Seker hamurundan figürler, çiçekler vs icin ayrı fiyatlarınız olmalı ve her zaman son fiyatın üstüne eklemelisiniz.
Pasta Fiyatı Belirlemedeki Diger Faktörler
Müşterinizi ve Piyasayi Tanımak
Yapabileceginiz en büyük hatalardan biri büyük pastanelerle rekabet etmeye çalışmaktır. Ozel bir gun icin bir pasta almaya mahalledeki en ucuz pastaneye koşan kişiler, özel biri için butik bir pasta sipariş vermek isteyerek size haftalar (veya aylar) önceden ulaşan kişilerle aynı müşteri kitlesi degiller.
Pastaneler her zaman daha ucuz malzemeler kullanıyor ve toplu olarak pişiriyor, toplu olarak malzeme alırlar. Cogu pastanenin düsük kalitede ürünler kullandigini ve katki malzemeleri eklediklerini biliyoruz. Bu yuzden pastanelerin pasta fiyatlandırma stratejileri ve sizinki ayni degil. Siz kaliteli malzemeleri kullanıyor ve güzel dekorasyonlar yaratıyorsunuz. Sipariş veren kisiye özel olarak özenle hazırlıyorsunuz ve sizden pasta siparişi vermek isteyenler de bunun farkında olarak sizden pasta almak istiyorlar. Kısacası size gelen onlar.
Pasta Fiyatlarınız Bazı İnsanlara Pahalı Gelmeli
Evet, dogru duydunuz. Pasta fiyatlarınız bazı insanların uzaklaşmasına neden oluyorsa bu aslinda kotu bir durum degil. Eğer 1 kisi bile size çok pahalı olduğunuzu söylemiyorsa, muhtemelen yeterince ücret almıyorsunuz demektir.
Ben hala hem yasadigim ülke olan Kanada'da hem de Turkiye'de bu hataya dusen cok pastaci goruyorum.
Bölgenizdeki insanların butik pastalar için ne kadar para ödediklerini konusunda fikriniz yoksa, biraz araştırma yapmanız gerekli.
Sizinle ayni sehirde veya ilcede bulunan diger pastacilarin fiyatlar size fikir verir ama bu demek degildir ki siz de ayni fiyatı vermek zorundasınız. Ortalama bir fikir edinmek icin diger pastacilarin fiyatlarını öğrenmek yararli olacaktır fakat onların fiyatlari onlar icin uygun. Siz kendi fiyatlandirmanizi yapın fakat ortalamanın altında kalmayın.
Diğer Pastacıların Müşterilerini Çalmaya Çalışmayın
Çok daha fazla sipariş alabilmek ya da başka pastacıların müşterilerini çalmak icin fiyatlarinizi cok düşüz tutarsanız, istediğiniz müşteri kitlesini kazanamayabilirsiniz.
Bulabildiği en ucuz pasta için alışveriş yapan müşteri türü genellikle sürekli müşteriniz olmasını isteyeceğiniz biri değildir. Siz emeginizin ve kalitenizin farkında olan ve bunun icin sizden pasta sipariş etmek isteyen müşterileri kazanmaya calismalisiniz. Pastalarınızı fiyatlandırırken bunu göz ardı etmeyin.
Ustelik sunu da unutmayın ki herkesin belirli bir kapasitesi ve siniri var, sizin de oyle. Daha fazla sipariş ancak bir noktaya kadar kabul edebilirsiniz. Butun sehrin siparişlerini siz alamazsınız.
Ayrıca fiyatlarınızı çok düşük ayarlarsanız, bu hem size hem diğer pastacılara zarar verir cunku piyasayı düşürmeye çalisiyorsunuz ve bunun bir sonu yok. Bir başkası da sizden daha dusuk bir fiyata yapmaya calisir ve sonucunda herkes cok daha az kazanmaya mahkum olur.
Ustelik cok ucuz başlarsanız, fiyatlarinizi sonradna yukseltmek daha zor olacak ve mevcut müşteri kitlenizden tepki goreceksiniz. En basından pazar ortalamasinda bir fiyat belirlerseniz bu fiyatlari zaten kabul eden kisiler müşteri kitlenizi oluşturur.
Pasta Fiyatlandırma da Kendi Tecrübelerim
Ben restoran ve butik pastanede çalısmaya ara verdigim donemde kendi pastalarımı satmaya karar verdim. O dönem bir pazar araştirmasi yaptım ve yaşadigim sehirdeki pastacilarin fiyatlarina baktim. Ortalama pasta fiyatlar görsem de bu fiyatların cok altında ve cok üstünde fiyat araligi olan pastacılar da vardi.
Çoğunlugun 100$ a yaptigi büyüklükte ve zorlukta bir pastayi 40$ a satmaya calişan da vardi 200$e satmaya calisan da. Fakat bu uç orneklerden pahalı diyebileceğim üs sinira yakin olan pastacılar, bu fiyatlarla ürünlerini satmaya devam ederken cok düşük tutan ve yeni baslayan pastacılar zaman icinde sık sık fiyat artışı yapmaya başladı.
40$ a 30 kisilik pasta satan kisi, bir süre sipariş alsa da harcadigi saatler ve malzemeleri hesaplayınca gördu ki aslinda hic düşündüğü gibi kar etmiyor çünkü hem verdigi emegin karsiliginda cok az kazanıyor hem de oluşturduğu müşteri kitlesi sadece ucuz pasta almaya çalisan bir kitle. Simdi bu bahsettigim pastacinin her ay pastalarına zam yaptigini görmeye başladım ve özellikle izledim. Su an pazar ortalamasına yakin bir fiyat verse de her ay duyuru yapıp fiyatlarına zam yaptigine acikladi ve hem oluşturduğu kitleyi kaybetti, hem uzun sure bosa calisti ama en onemlisi de sürekli fiyatlara zam açıklamak imaj açısından iyi görünmüyor.
Uç noktada fiyatlari olan kisi ise hala yine piyasa ortalamasının uzerinde ve enflasyona gore fiyat yükseltmesi yaparak devam etti fakat zaten lüks markete hitap ettigi icin etkilenmedi.
Diğer Pastacılar Rakibiniz Değil Pastacı Arkadaşlarınız Olmalı
Yine birçok pastacının ilk donemlerinde yaşadığı bir durum: Diğer butun pastacıları rakip olarak görmek ve kendini sürekli kıyaslamak.
Bana da bu konuda instagramdan cok fazla soru gelir.
Gerçekte her pastacının kendine özgü bir tarzı ve sunduğu özgün ürünleri var ve de daha once bahsettigim gibi herkesin bir kapasitesi. Yani sıra, her sehirde aslinda aklınıza bile gelmeyecek kadar müşteri potansiyeli var. Yani müşteri kitliği yok. Bu yüzden rakipler yerine arkadaslar edinmeye calismanin uzun donemde size faydası olacaktır.
Ben seker hamuru kaplı veya realistik pastalar yapmıyorum ve ne zaman yoğun seker hamurlu ya da futbol topu gibi görünen ya da kitap gibi görünen realistik bir pasta modeli isteği alsam, onları bu tür pastalarda uzman olan diğer pastaci arkadaşlarıma yönlendiriyorum. Diger pastaci arkadaşlarım da benim uzmanlık alanlarimdan biri olan vegan ve glutensiz pastalar icin kendilerine gelen istekleri bana yönlendirirler.
Veya kapasitem doluysa veya tatildeysem, müşterilerimi tanıdığım ve saygı duyduğum diğer pastacilara yönlendiriyorum.
Aynı şey onların başına geldiğinde onlar da bunu yaptılar ve pastaci arkadaslar edindim.
Teslimat ve Teslim Alma
Pasta fiyatlandırma yaparken atladigimiz konulardan biri de teslimat ve kargo. Birisi pastayı teslim etmenizi isterse her zaman ekstra ücret alın. Belirli bir mesafe dahilindeki teslimatlar için sabit bir ücret almayı seçebilir veya mesafeye göre ücretlendirme yapabilirsiniz.
Arkadaşlar ve Aileye Yönelik Stratejiler
Artık müşterileriniz için bir pastayi nasıl fiyatlandıracağınızı biliyorsunuz, ancak arkadaşlarınız ve aileniz pasta istediğinde ne yapacaksınız?
Bunun tek bir doğru bir cevabı yok ve bu kişiye özel bir karar.
Aileye ve arkadaslara yapacaginiz pastaları fiyatlandırmak icin size birkaç önerim olabilir:
- Yakin akraba ve arkadaslara pasta fiyatdirmada belirli oranda bir indirim yapmak, (ör. %30 indirim)
- Sadece malzemelerin ücretini almak,
- Ücretsiz pasta yapmak, (ancak yalnızca birinci derece aile üyeleri ve belki cok yakin arkadaslar/aile bireyleri için)
- Tam pasta fiyatı talep etmek (Yakin arkadaslariniz ve aileniz bile olsa bu sizin hakkiniz ve kimsenin sizi yargılamaya hakki yok cunku bu sizin isiniz)
Hangi stratejiyi seçerseniz seçin, başlangıçta bunu açıkça belirtin. Pasta yapmak için ne kadar para ve zaman harcandığını açıkladığınızda çoğu insan çok anlayışlı oluyor.
Ben aile uyelerinden ücret talep etmedim, etmiyorum. Fakat bir kere bir yakinimizin wedding shower i icin 2 tane cok büyük pasta yapmam istenmişti. Küçük pastalarda ücret talep etmeyip hediye ettigim oldu bu aile bireylerine fakat bu sefer büyük ve iki tane pasta istekleri icin malzeme parasını odemelerini rica ettim ve onlar da seve seve odediler.
Arkadaşlarımın doğum günü pastaları icin ise yakinlik dereceme gore kendime gore bir oranda hep indirim yaptım.
Sunu unutmayın ki akrabalık ve arkadaşlık iliskileri dinamikleri herkes icin farklı. Ucretsiz yapmaya başlarsanız sonrasında pasta istediklerinde de ücret istememeniz beklenir. Hatta sonraları ücret talep ederseniz buna bozulup alinanlar bile olabilir. Her şeyi bırakıp onlar için özenle hazırlanmış pastalar yapmanızı bekleyen talepkar akrabalarınız veya arkadaşlarınız varsa, temel kuralları önceden belirlemenizi öneririm. Bu, beklentileri yumuşatmaya ve gelecekteki tatsizliklari önlemeye yardımcı olur.
Ustelik sizi destekleyen ve isinizde ilerlemenizi ve emeginizin karsiligini almanızı isteyen arkadaslariniz ve akrabalarınız zaten ücretsiz bir şey talep etmeyeceklerdir.
Özet
Pasta fiyatlandırma yaparken dikkat etmemiz gereken noktaların kısa bir özeti:
- Zamanınıza değer verin
- Malzemelerinizin maliyetini yakından takip edin
- Fiyatınıza ek maliyetler (pasta kutuları, özel ekipman vb. için) ekleyin
- Peşinde olduğunuz müşteri kitlesini anlayın ve bu tabanı büyütmek için çok çalışın
- Diğer yerel pastacilarla ağ kurun
- Teslimat ücretini unutmayın
- Rahatsız edici durumlardan kaçınmak için arkadaşlarınız ve aileniz için standart bir beklenti belirleyin
Bir Yorum Birakin